Kiskarácsony

Az év zárása mindig valamilyen közös karácsonyi móka. Erre most két napunk volt. Külön-külön mindenkivel megpróbáltunk találkozni, kicsit lelassulni, ünnepelni. Még a múlt héten gyűjtöttünk kívánságokat a gyerekektől, hogy minek örülnének még a tanodába, amikből párat a héten meg is kaptak a tanoda pedagógusaitól. Szerencsére mindennek eléggé örültek. De nézzük mi is történt pontosan.

Amíg a gyerekek iskolában voltak, addig a szülőkkel kezdtük meg a készülődést.

A szülői klub picire sikerült most, de így nyugodtan, sokat beszélgetve tudtunk együtt készülődni. Karácsonyfadíszeket gyártottunk levegőn száradó gyurmából, sőt dekorgumiból is, amire az anyukák ötlete alapján fotókat is tettünk. De nemcsak magunknak, a gyerekeknek is kedveskedtünk kicsit: a délutáni ovis klubra karácsonyfa falatkákat készítettünk.

Kettőkor az iskolások is visszajöttek és mivel várnunk kellett az ovi végéig, őket is bevontuk a készülődésbe, hogy az ovisainkat már feldíszített tanoda várja.

Az ovisainkkal is kicsit szűkkörűre sikerült az ünneplés, de nem bánjuk, nagyon családias és hangulatos alkalom kerekedett. Ráhangolódásként díszítettünk karácsonyfát többféleképpen is: egyensúlyozva, legóból, gombokból, termésekből és a végén még otthonra is papírcsíkokból. Az ünnepléshez érve pedig olvastunk mesét, zenéltünk, majd kibontottuk (és persze kipróbáltuk) a közös ajándékot, amit a fa alatt találtunk az összes ovisunk jelével. De nem csak ajándék, hanem szépen terített asztal is volt finomságokkal, amiket a szülők készítettek, a gyerekek pedig mind egy szálig megettek.

Estére vártuk a középiskolásainkat, akik kürtőskalács készítőt kértek és kaptak. A művünk tipikusan a nem túl szép, de finom kategóriába került, ami elsőre azért nem rossz.

Másnap az általános iskolások érkeztek, hogy együtt töltsünk egy fél napot. Közös zenével és ajándékozással kezdtünk. Ők négy ajándékot is kaptak, amit forgóban, négy állomáson mindenki ki is próbálhatott. Ezután közös társasozás és ügyességi játékok mellett a karácsonyi hangulatról is közösen gondoskodtunk.

A hosszabb délelőtthöz hosszabb kézművesben is kellett gondolkodnunk, amiben azért ritkábban szoktunk, szóval végső soron egy picit új dolgot is kipróbáltunk. Egy karácsonyi terepasztalt állítottunk össze, ami nagyjából három fázisból állt. Az elsőben elkészítettük a terepet: hegyet, tavat, havas mezőt. Második fázisban házakat és papír fákat, bokrokat csináltunk. Harmadikban pedig berendeztük az asztalt. Az elkészített házakon és fákon túl még Duplo emberek és állatok, valamint fa vonatkészlet is került az asztalunkra. Többen voltak, akik két fázisban is részt vettek és ritka dolog, de mindenki reakciója elégedettségről árulkodott a bemutató alatt.

Mivel nem vittük haza ebédelni a gyerekeket, főzőcskézést is terveztünk. Három fogásból állt a tanoda karácsonyi menüje, mindegyiket egy-egy gyerekcsapat készítette. Előételként mini karácsonyfákat ettünk, aminek almából, sajtból, szalámiból és uborkából épültek fel a szintjei. A desszert kakaós keksz volt fondant és fenyőfás cukorka díszítéssel. A karácsonyfás témát pedig egy leveles tésztás főétellel zártuk, erre a legbátrabbak még egy-két csepp pestot is kentek a zöld hatás kedvéért.

És persze a kertünkről sem feledkeztünk meg. Népszerű a madaraink körében a madáretető, így nem múlhatott most se nap, hogy ne cseréltünk volna friss vizet az itatóba vagy ne töltöttük volna fel az etetőt. Jó hír, hogy már három cinegefajt is megleshettünk és a gyerekeket is érdekli ez az egész, amit elkezdtünk még a nyáron. A téli szünetben sokáig nem leszünk, egy családunk gondjaira bíztuk az etetők töltését, de emellett még cinkegolyókat és almát is kihelyeztünk a legnépszerűbb helyekre.

Most mi is pihenünk, töltődünk családjaink körében, de januártól újra jelentkezünk. Kellemes ünnepeket mindenkinek!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!