Matatók

November óta a családlátogatásokhoz és a matató foglalkozáshoz igen sok család csatlakozott. Jelenleg 12 anyukával, és 13 0-3 év közötti gyermekkel dolgozunk együtt. Október óta három kisbaba is született, kettő olyan családban, akik már egy nagyobb tesóval együtt benne voltak a Fókuszban a gyermek programban, és egy olyan, ahol az anyuka is újonnan becsatlakozó volt. Sőt még egy olyan család is felkeresett minket, ahol már egy kicsit nagyobb baba van. Egy anyuka pedig még most várja a gyermekét, ő májusra van kiírva. 

Szerencsére a Matató közösségi foglalkozásunkra is egyre több anyuka és gyermek ellátogat. Június vége óta együtt dolgozunk korai mozgásfejlesztő szakértővel is, aki havonta egyszer ellátogat a településre. Kissé nehezen indultak be ezek a foglalkozások, elég kevés anyukát lehetett rá mozgósítani, de az utóbbi időben megindult ez irányba is az érdeklődés. A korai mozgásfejlesztő szakértőnk, felméri a babák mozgási állapotát játékos formában. Engem, mint családmentort és az anyukákat is jó tanácsokkal lát el. Feltesz kérdéseket az anyukáknak, hogy mennyit van ölben, hason a gyermek egy nap, otthon van-e egy kis sarok, ahol tud szabadon mozogni, mászni, tudja-e a felállást, felkapaszkodást gyakorolni? Elmondja, megmutatja milyen mozgásformákat lehet otthon is elvégezni, amelyek segítik a picik fejlődését, felhívja a figyelmet arra, hogy a hasra fektetésnek milyen fontos szerepe van már egészen pici kortól kezdve és a kúszás, mászás megtanulásának is a járás elsajátítása előtt.

Ezeket a gyakorlatokat a családlátogatások alatt el szoktuk végezni, az anyukákat is arra biztatom, ahol erre szükség van, hogy legalább naponta 10 percet szánjanak ezen gyakorlatok elvégzésére. A többi Matatón is sokat használjuk a rendelkezésünkre álló mozgásfejlesztő eszközöket, mint pl.: a tölcsért, hintalovat, nagylabdát, billenő lapot, kisebb-nagyobb labdákat, alagutat, labdamedencét és az érzékelő korongokat is. Jelenleg bővült a repertoárunk egy Montessori szivárvány hintával és egy egyensúlyozó lappal is. Maga a foglalkozás helyszíne is egy jó lehetőséget biztosít arra, hogy a babák szabadon mozogjanak, végig másszanak, kússzanak a szobán különböző játékokat kipróbálva. A picik ilyenkor jól elfáradnak a rengeteg inger, mozgás hatására és hazafelé menet a babakocsiban alszanak egy jó nagyot a friss levegőn. A korai mozgásfejlesztő szakértő ajánlást tesz arra is, hogy akiknél eltérést lát, milyen szakrendelésre kell elvinni gyermeket, hogy alaposabban ki legyen vizsgálva egy-egy probléma.

A Matatók is folytatódnak tovább. Az utóbbi főzős alkalmakon kipróbáltuk az olyan sütemények elkészítését, amelyeket a nagyobb babáknak is lehet bátran adni, hiszen nem tartalmaznak cukrot, ilyen volt a banános kekszgolyók és a banános babakeksz. A mozgásfejlesztésen kívül a közösségi foglalkozások alkalmával nagy hangsúlyt fektetünk a mese olvasásra, mondókázásra, a szerepjátékokra, mint pl.: babázásra, kiskonyházásra, építőkockázásra és más finommotorikát fejlesztő eszközök használatára is.

A munkám során, kicsit nehezebb dolgom van a Matatók megtartásával, mint azzal hogy kimenjek egy-egy családhoz és megtartsak egy-egy foglalkozást. Kicsit több energiát kell abba befektetnem, hogy meggyőzzem róla az anyukákat, hogy a Matató egy jó alkalom arra, hogy a gyerekek szokják a társaságot, egymással játszanak és olyan eszközöket is kipróbálhassanak, amelyek otthon nem biztos, hogy rendelkezésükre állnak. A gyerekek fejlődése mellett az anyukáknak is egy jó alkalom, hogy találkozzanak és beszélgessenek egy kicsit valamilyen étel elkészítése, vagy egy kis kézműveskedés közben. Az már számomra siker, ha egy ilyen alkalmon összegyűlik 3-4, vagy akár több anyuka is. Úgy gondolom, hogy elég jó hangulatban és tartalmasan telnek.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!