Vitázás hónapról hónapra

2022 januárjában indult el a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Egy hajóban evezünk programja, melynek kezdetektől fogva résztvevői vagyunk. A középiskolás korosztállyal kezdtünk bele ekkor újra a közösségi vitázásba és azóta is rendületlenül tagjai vagyunk ennek az egyre bővülő vitaklub hálózatnak. Túl vagyunk már két vitatáboron és három vitanapon, ahol a projektben résztvevő vitaklub tagokkal és vezetőkkel már sokszor régi ismerősként köszöntjük egymást.

Szeptembertől már a hetedikes és nyolcadikos tanodásokat is várjuk vitázni, így nagyjából 6 főből áll a csapat, akik azóta legalább kétszer voltak a tanodában vitaklubban és ezen kívül 3 olyan fiatal is van, aki egy-egy alkalommal vettek részt. Egyébként idén eléggé sikerült magunkat a céljainkhoz tartani, már ami a mennyiséget illeti, eddig minden hónapban egyszer sort kerítettünk egy vitaklub megvalósítására. Az új tagokra tekintettel, ebben a félévben nem a nagy elmélyülést választottuk a foglalkozások tervezésekor, hanem sokkal inkább a vitázás alapjait, a gyakorlatok megismerését, csapatépítést és alapvető vitakészségek gyakorlását tűztük ki célul. 

Ebben a blogban szeretnénk kicsit részletesen bemutatni mik történtek velünk az elmúlt hónapokban.

1. alkalom 

A vitaklub hálózatban tagnak lenni azt is jelenti, hogy rengeteg inputot is kapunk, például workshop-ok alkalmával. Egy ilyen workshop után, tettre készen és ötletekkel teli, megterveztük az első vitaklubot a félévben. Igen ám, de a várt tömegek helyett három résztvevő tévedt csak fel a tanodába, így gyors kupaktanács után arra jutottunk, hogy ne maradjon el az alkalom, de ne is használjuk el a több főnél jobban működő tervünket, vegyük elő a VoxPop vitajátékot. Ebben a játékban egy tételmondat mellett kell pro és kontra érveket felhoznunk, miközben a csapatnak arra is figyelni kell, hogy egyik oldalra se billenjünk el túlságosan. Tételmondatnak “Az okos telefonokat be kellene tiltani az iskolákban” mondatot választottuk. Mivel régi motorosok jöttek, ezért már egészen profi érvek is elhangoztak, sőt a passzolás lehetőséget ki se használtuk a játék során. Még a legbizonytalanabb résztvevő is egészen bátornak és motiváltnak tűnt a foglalkozás alatt.

2. alkalom 

A következő alkalmon rekordot döntöttünk vitaklubos létszámban, így nyolc fővel már tényleg megvalósítottuk a korábbi ötletünket. Egy Ki vagyok én? kitalálós kör után állatos szoborjátékkal hangolódtunk: többen összeállva elefántokká, zsiráfokká, bálnákká változtunk néhány másodpercig. Szeretjük, ha alkotás közben lehet gondolkozni, így nekünk találták ki a Gyurmás játékot, amiben két csapatban, három állatból kellett összegyúrnunk egy-egy lényt, ami megmentené az emberiséget. Már ez és a külső-belső tulajdonságokkal felruházás is kellő izgalmat okozott és vitákat is szült, nem beszélve a három körös fordulóról ezután. Először mindkét csapatból egy-egy kamasz bemutatta az állatot, ezután jött egy indoklós kör, végül pedig még interjúkat is meghallgattunk a lények kapcsán. Az újak többsége is szuperül bekapcsolódott, többen beszédet is vállaltak, ezeket ki is emeltük a Madzagos visszajelzésnél a végén.

3. alkalom

A novemberi vitaklubunkat a szuperhősök köré fűztük fel. A Hova állsz gyakorlatban a résztvevőknek ki kellett választani, hogy kinek mi fontosabb például az erő vagy ész közül, vagy melyik szuperhőst szeretik jobban, Pókembert vagy Batman-t. Ezután elővettük az érvképletünket, hogy az újak is kicsit megismerkedjenek vele és egy-egy szuperhős kártyát kézbe kapva kellett érvelni amellett, hogy miért az ő hősük lenne a tökéletes személy, hogy a világunkat megmentse. Ezután két csapatban megalkották a tökéletes szuperhőst 5 tulajdonsággal felvértezve és utána 1-1 percben be is mutatták egymásnak. Lezárásként összevegyítettük a tulajdonságokat és megrajzoltuk közösen ezt a szipi-szuper hőst. Ez az alkalom kifejezetten sikeres volt, fele-fele arányban voltak új tagok és régi tagok és amellett, hogy a régi tagok folyamatosan érveltek (akkor is, amikor ez nem volt a feladatban), az újak is bátran, ügyesen szóltak bele, és még az érvképlettel is derekasan próbálkoztak.

4. alkalom 

Karácsony előtt egy rövidebb, ünnepekre hangolódós alkalmat tartottunk egyszerűbb vitajátékokkal és vitaformával. Ünnepi képekkel és asszociációval hangolódtunk az Érvpingpongra, ahol az asztal két oldalán, a forgóhoz hasonló menetben, a teljes érvképletet használva vitáztunk arról, hogy Be kellene-e tiltani a virgácsot vagy A műfenyő jobb-e, mint az élő fenyő. Már itt is mindkét oldalhoz sikerült találnunk érveket, a Kétsarkos vitában viszont még tovább emeltük a tétet: miután mindenki beállt a véleménye szerinti sarokba, mi gonosz módon megcseréltük azokat, így az ellentétes oldalra kellett mondani érvet Ajándékok nélkül a karácsony elvesztené a lényegét illetve Az ünnepeken kívüli időszakban is kellene bejglit vagy szaloncukrot készíteni mondatok kapcsán. Bár kevesen voltunk, csomó helyes érv összegyűlt, az egyik új tagunknak pedig annyira bejött ez a forma, hogy a végén, amíg a többiekre várni kellett, néhány saját tételmondatot is gyártott.

A változó létszám miatt nem volt egyszerű a tervezés, de a rendszeresség, a tematizálás és az újak bevonása is remekül működött, így ezekre tervezünk építeni a következő félévben is. Miközben talán a vita gyakorlati használatában is jobban el tudunk mélyülni, például saját tételmondatok gyártásával. Terveink vannak még a kisebbekkel is, februárban néhány felsős klubon is kipróbáljuk a vitát, és ha összejön, mesélünk majd róla!

Julcsi, Tami

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!