tanodaplatform5 (1)Sok szempontból érdekes volt a TanodaPlatform évzáró konferenciája (dec. 12.). Jó alkalom volt az összegzésre – átgondoltuk, hogy meddig jutottunk az elmúlt másfél évben a társasjátékokkal. Rengeteg az apró sikerünk ezen a területen, de persze voltak kudarcok is, túl hamar megtanított játékok, zsákutcák. Az viszont pontosan kirajzolódott mostanra, hogy mik a legfontosabb irányok, így a szekciónkban három területről mutattunk be olyan játékokat, amelyek jól használhatóak vagy éppen adaptálhatóak, specializálhatóak a céljainknak megfelelően. A kezdetek óta foglalkozunk matematikai, logikai játékokkal. Ebbe sok minden belefétpkonfr az absztrakt, kétszemélyes társasoktól a sokfős, változatos licitálós játékokig. A gyerekek nagy kedvence, a Kalaha például nagyon megragadta a konferencia résztvevőit is, de szintén sikeres volt a Quarto, ahol a sajátkészítésű változat elkészítéséhez is adtunk tippeket. Bemutattuk még a licitálós játékok közül a különböző nehézségű No thanks-et, For sale-t és High societyt. Számolós játékainkból a Mü-t, a Categot és a PIG-et vittük el. Utóbbival mi is tanultunk egy szuper változatot, amit utólag is köszönünk és legközelebb mindenképpen kipróbáljuk, ha kocka kerül a kezünkbe.

Szintén régóta foglalkozunk különféle társasjátékokon keresztül az olvasási motiváció és a szövegértés fejlesztésével, így az általunk bejárt út legfontosabb állomásait kiemelve mutattunk be játékokat az egyszerű Love Lettertől a két lépésben megtanított Dicsőség Rómának!-ig, de nem maradhatott ki a Munchkin, a Citadella és a mostanában sokat játszott Kolosszus Aréna sem. Mivel ezek a játékok hosszabbak, így  a kártyák szövegeinek megismerésére, a szabálymagyarázat technikáira és a tapasztalatokra, sztorikra koncentráltunk. Végül aztán nem állták meg a résztvevők és a Kolosszus Arénát megtanultuk és játszottunk vele kicsit.

Ezekhez képest viszonylag új területnek számít a szókincs- és a szóbeli kommunikáció fejlesztése. Itt egészen különböző játékok sorakoznak, mert sok különféle törekvés találkozási pontját találtuk meg. Fontos célunk például a társasjátékok megismertetése, megszerettetése az óvodás korosztállyal (akár egy továbbfejlesztett memóriajáték, a Nanu? elkészítésével és újragondolásával), de ide kapcsolódik az a törekvés is, hogy a tanév kezdete óta nagyobb hangsúlyt fektetünk az idegen nyelvek tanulására (erre egy leporolt Guess Who? is jó lehet, de angol szavakat felsorakoztató Dobble paklit is készítettünk ennek apropóján). De közrejátszanak egyszerű beszélgetések, amelyekben nem találnak szavakat, vagy nem tudnak összefűzni mondatokat, és persze látjuk azt is, hogy pontatlanul megy az olvasás, ami nyilvánvalóan megnehezíti a tanulást. Ezért a tanulást rendszeresen kiegészítjük ezt célzó játékokkal, olvasós vagy éppen értelmetlen szavakat tartalmazó Dobblével (ezt a játékunkat egyébként bemutatták egy másik előadáson is a hátrányos helyzetű gyerekek szövegértésének fejlesztése kapcsán), Dixit kártyák alapján szőtt mesékkel, a szókincset aktivizáló, betűkapcsolatokat tudatosító Typóval, vagy éppen az ismerős szavak rendszerezését is célzó szótagvadászat játékkal. Ezekből a szavakkal, mondatokkal foglalkozó játékokból tovább lehet lépni például az érvelő, kereskedő társasokig, amelyekben a többi játékost kell meggyőzni a számunkra is előnyös ajánlatunkról. Szóval reméljük, a Nanu?-val, Dobblével bevonzott játékosok hamarosan lelkes Bohnanzázók lesznek, aztán meg sem állnak a korábban már említett, összetett, komoly szövegértést követelő játékok tökéletes elsajátításáig.

IMG_20141212_122553

A második szekcióban az önkéntesek bevonásáról volt szó, egészen pontosan a toborzásról és az ezt követő képzésről. AWorld Café módszere alkalmas volt arra, hogy valódi beszélgetések történjenek, igazi szakmai tapasztalatcserék. Feltehettük a kérdéseinket, kipróbálhattuk a válaszainkat. Nem egyszerű műfaj, ha önkéntesekkel dolgozunk, de elképesztő potenciál van benne, ez egyre jobban látszik. A civil szervezeteknek muszáj élniük ezzel a lehetőséggel, de fontos, hogy professzionális szinten tegyük. Ehhez gyűltek elemek az asztaloknál.

IMG_20141212_134658

Részt vettünk a szegedi Motiváció Műhely World Caféján is, ahol pályaorientációs kérdésekről volt szó. Sok dilemmával, sok nehéz kérdéssel ültünk le a beszélgetéshez, amelynek nyilván nem lehet célja, hogy ezeket fel- vagy megoldjuk, mégis jó volt más tanodákból érkezettek tapasztalataiba bepillantani, az ő módszereikkel, hozzáállásukkal ismerkedni. A pályaválsztás, illetve a továbbtanulás kérdéseivel eddig inkább csak érintőlegesen, közvetetten foglalkoztunk, a beszélgetés végére azonban kezdtek kibontakozni azok a szempontok, amelyeket követve szeretnénk majd belevágni a pályaorientációval való célzott foglalkozásba. Egy újabb célunk tehát már biztosan van a jövő évre.

Eszter, Julcsi, Máté

Trackback/Pingback

1. Toldi Dominó | Ped2.hu - […] szabadidőnk jó részét is játszva töltjük, elég sok tapasztalat felhalmozódott. Elkezdtünk konferenciákon, cikkekben, szakmai műhelyeken beszélni ezekről a tapasztalatokról,…

Hozzászólás írása