Sikeresen zártuk a félév során elkezdett angolos projekteket. A kvízprojektről már sokat írtunk menet közben is, most pedig megosztjuk a tapasztalatainkat a záró eseményről. Ezt a projektet hat angolos gyereknek készítettük, azonban két gyerek ritkán jár a tanodába, így náluk az angol háttérbe szorult és más területekre fókuszáltunk. Mindezek miatt négyen vettek részt a végső vetélkedőn, amire fél évig készültek egyéni foglalkozásokon.

készülés

A kvíz négy különböző nyelvtani részt és szókincset fedett le, olyanokat, amik az ismerkedéshez és az emberek és környezetük leírásához szükségesek. Ezekből a kategóriákból választhattak a gyerekek 100, 200 és 300 pontot érő kérdéseket. A könnyebb kérdések szavak fordítását, hiányos mondatok kiegészítését jelentették, míg a nehezebb kártyákon már megjelentek hosszabb angol/magyar mondatok fordításai, sőt, akár angol kérdésekre is kellett válaszolni.

plakát

A barátságos verseny az összes résztvevőt motiválta, pedig szeptemberben még az is kihívást jelentett néhány gyereknél, hogy egy kis angolozásra rávegyük őket. Az egyik fiú egész nap a versenyről beszélt, és találgatta, vajon hányadik lesz a végén, egy testvérpár pedig a verseny estéjén az ablakban ülve várta, hogy mikor megyünk értük. A kvíz nagyon jó hangulatú volt, a gyerekek lelkesek és izgatottak voltak. Körülbelül egy órába telt, hogy minden kérdést megválaszoljanak, magukban pedig próbálták vezetni, hány pontnál járnak. Az eredményhirdetés után mindenki nagyon jókedvűen távozott, az egyik fiú (aki egyébként a 4. helyezett lett) büszkén állapította meg, hogy ők négyen Told legjobb angolosai.

angol verseny1

Karácsony előtt egy különálló egy hetes projektet is elindítottunk, ami egy-egy egyéni foglalkozást fedett le. Egy plakát részeit kellett kiszínezni az alapján, hogy az egyes részek hátuljára milyen utasításokat írtunk. Célunk volt, hogy ezzel a kézművesebb projekttel szerethetőbbé és érdekesebbé tegyük az idegen nyelvet a tanodásaink számára. Itt nagyobb lehetőségünk volt a differenciálásra is, ezért minden gyereknek saját listát készítettünk arról, hogy pontosan melyik figurákat kell kidíszítenie a plakáton. A figurák közül a kezdők az egészen egyszerű utasításúakat kapták, a haladóknak pedig hosszabb és bonyolultabb szövegeket írtunk. A gyerekek közül majdnem mindenki kiszínezte a rá eső részt, így egy közösen kidíszített plakátot kaptunk végeredményül karácsonyra.

karácsonyi projekt

Mivel szeretnénk felkelteni minden gyerek érdeklődését az idegen nyelvek iránt, máris egy új projektbe kezdtünk, amire valójában egy 5 perces kódfejtésként is tekinthetünk. Minden tanulás elejére tervezünk rövid, apró feladatokat. Mivel szeretnénk már az elsős korosztályt is elérni az eheti megfejtendő kód színekből áll. A tanulások előtt minden gyereknek adunk egy fekete-fehér ábrát, amibe csak a színeket írjuk be az adott idegen nyelven (angol/német). Az ábra alapján pedig különböző legóházakat kell készíteniük. Egyelőre még nem tudjuk, hogy pontosan merre fog haladni ez a projekt, először szeretnénk az eheti tanulságokat átbeszélni, és azokra alapozva tervezni tovább, de fontos, hogy hétről-hétre legalább minimálisan találkozzanak idegen nyelvű feladatokkal, ami meghozza a kedvüket akár a nehezebb dolgokhoz is.

legó

házikók