Bár tanodánk már négy alkalmazottal működik, a megfelelő munkához továbbra is nagyban kell támaszkodunk önkéntesekre. Jelenleg tizenöten segítik különböző formákban a gyerekek fejlődését, de időnként így is akadozik a gépezet. Minden héten szükségünk van legalább egy olyan önkéntesre, aki szerdától péntekig Toldon segíti a tanodát. Elsősorban tehát erre a pozícióra keresünk embert, az elvárás pedig az lenne, hogy legalább kéthavonta, de inkább havonta egyszer két-három napot Toldon tölts szerdától péntekig. Ezen felül minden plusz ajándék: lehet jönni gyakrabban, csatlakozni lehet munkacsoportokhoz, lehet segíteni skypeon, lehet táboroztatni vagy bármit, ami szerinted még hiányzik a tanodánkból.

20161013_180301

Egy tipikus három nap Toldon: szerda reggel elindulunk Budapestről – vagy bárhonnan -, hogy 11 körül Toldon legyünk. Két pedagógus hétfőtől szerdáig viszi a munkát, így tulajdonképpen őket váltja két pedagógus és egy önkéntes. Szerdán egy megbeszélésbe majd máris tanulásokba lehet csöppenni. Két különböző sávban egyénileg tanulsz egy-egy gyerekkel előre elkészített foglalkozástervek alapján, este pedig még több gyerek érkezik valamiféle közös projektre, mondjuk filmnézésre. Hét körül zárjuk a tanodát és átmegyünk a szállásra, ahol kényelmes fekhely, teljesen felszerelt konyha és fürdőszoba vár meg egy kis adminisztráció és készülés másnapra – no meg lazítás. Csütörtökön esti iskolába járó felnőttek jönnek délelőtt majd három különböző sávban egy-egy gyerekkel tanulsz egyénileg. Este valószínűleg a disputa-programon kell segítened. Újra hétkor zárunk, adminisztrálunk, készülünk, pihenünk. Péntek délelőtt magántanulókat segítünk majd délután két idősávban zárjuk a hetet, fél 6-kor sietünk a vonathoz, fél 10-re már Budapesten vagyunk, ha semmi sem késik. Az utazást fizetjük, a szállás ingyen van.

20161215_135711

Hogy miért éri meg? Leginkább azért, hogy ilyen történeteket gyűjthess!

A legtöbb önkéntesünk és pedagógusunk a tanárképzésből érkezik, hiszen remek gyakorlati terep a tanoda, rengeteget tesz hozzá egy ilyen önkéntes munka az egyetemi képzéshez. Ez persze nem zárja ki, hogy valaki máshonnan közelítsen felénk, mindenkire nyitottak vagyunk, aki szeretne és tud segíteni.

Ha érdekel a lehetőség akkor írj egy rövid bemutatkozást és pár gondolatot a motivációidról a mate@ped2.hu email címre. Fontos újra kiemelni, hogy elsősorban most olyan segítséget keresünk, aki jelen is tud lenni Toldon, ezt mindenképp fontold meg, aztán írj bátran! Köszönjük!

Hozzászólás írása