Pörgés, oroszlánüvöltés, óriáslépés

Az idei tavaszi táborunkat a VisFontis Egyesület támogatja, akik ma meglátogattak minket és több programon is részt vettek a nap folyamán, illetve sok-sok fényképet és videót is készítettek.

Reggel körjátékokkal és örökzöldekkel indítottunk. Ilyen volt a Béla vagyok vagy az Az erdőbe fát vágni. Ezekkel a csoportjátékokkal sikerült a jó hangulatot megalapozni, ami az egész délelőttöt jellemezte és végre a nap is előbújt. Ezután vécépapír guriga, zacskó, gipsz és tempera segítségével krétákat gyártottunk, amiket vasárnap fogunk kibontani, hogy jól teleírjuk a toldi aszfaltot.

IMGP0453

Ezalatt a legkisebbeknek külön foglalkozást tartottunk. Összesen hét lelkes ovissal érkeztünk meg a tanodába. Ráhangolódásként az időjárás és a tavasz jellemzőiről beszélgettünk, majd mondókák és dalok kíséretében folytattuk ezt a témát. Így olvasztottunk jégcsapot, csináltunk esőt, előcsalogattuk a napot. Ezután olyan dolgokat kellett felismerniük tapintás alapján, amik a tavaszhoz kapcsolódnak (pl.: virágok, zöld levelek). A tavasz kapcsán a húsvétról kezdtünk beszélgetni, és színes papírtojásokat díszítettünk ki zsírkrétával, amikből végül egy koszorút készítettünk. A három nyúl című online diafilmmel zártuk foglalkozásunkat, amit minden gyerek izgatottan hallgatott végig. Összességében ez egy nagyon jól sikerült alkalom volt, sok pozitív tanulságot vonhatunk le belőle.

17968358_1416911115034821_1989718984_o

A Told Tv stábja ma második alkalommal kapott segítséget a szegedi Elephant Studio-tól. A hétvége filmes témája a Rozé Társulat szociális cirkusz programja és előadása lesz, így délelőtt a téma expozíciós plánjait készítettük el, próbáltunk minél szebb és szerkesztettebb felvételeket készíteni az előadásra készülő művészekről. Megtanultuk, hogyan kell képileg exponálni egy témát és hogyan kérdez egy jó riporter. Mivel ma megbeszéltük a tervezett anyag szerkezetét, mindannyian tudjuk a holnapi nap feladatait. Interjúzunk, előadást rögzítünk és már neki is ugrunk a vágásnak, hogy kiderüljön, mi valósul meg előzetes terveinkből.

A cirkuszos tanodásainkkal ma egész nap a szombati előadásra készültünk. Csoportokban dolgoztunk, gyakoroltunk. A kevesebb sikerélményt nyújtó elemekkel kezdtünk: a csoportos labdázástól haladtunk a nagyobb sikereket nyújtó feladatok felé, az ugrálókötél, poi, tányérpörgetés, ördögbotozás felé. A forgatások közepette álltuk a próbákat, szélben, felhőben, napsütésben, kint a tanoda udvarán, lélekben készülve a másnapi fellépésre.

Vécépapír tekercs, filctoll, gémkapocs, fülecske és tappancs. Nyuszi az avantgárdtól napjainkig… A délutáni kézművesen vécépapír gurigából nyulat, papírokból pedig színes csillagokat készítettünk. Nem mindig találunk olyat, ami ovistól 14-ig menő. Most sikerült. A nyuszi ma többeknél elvitte a pálmát, még az utolsó percekben is újabb és újabb jelentkezőink voltak, holnap csillag fronton is belehúzunk… Küldjük a képes dokumentációt sok szeretettel.

17949909_1485571191467345_2024660343_o

Úgy terveztük, hogy egy közös karkötőzéssel indítjuk a délutánt. A korábbiakból tanulva viszont készültünk arra, hogy lehetnek olyan gyerekek, akiket nem sikerül ebbe bevonni. Nekik krétás feladatokat hoztunk, melynek során egy közösen rajzolt pályán kellett teljesíteniük mindenféle kihívást. Ezalatt a karkötőzéssel indító csapat egy új játékba kezdett: Dobd át a vonalont játszottunk, lányok és fiúk egymás ellen. A párhuzamosan futó játékok most jól működtek, a gyerekek többsége legalább az egyikben megtalálta a helyét, de olyan is volt, aki mindkettőt kipróbálta. A kinti móka után rögös út vezetett az uzsonnához. Minden belépni vágyónak egy krétapályán kellett végighaladnia: pörögve, oroszlán üvöltést imitálva, lábujjakat fogva és óriáslépésekben juthattak be a kultúrházba.

17950009_1485571841467280_1839845299_o

A csajos klubra sokat készültünk, igyekeztünk reagálni a tegnap felmerült problémákra. Kicsit könnyítettünk a varráson, így kevesebb időbe is telt az alkotási folyamat. Ez azonban nem alapozta meg a nyugodtabb légkört, a kellemesebb hangulatot. Sajnos, most sem sikerült tartalmasabb beszélgetésnek kialakulnia vagy elmélyülni egy-egy témában. Még nem tudjuk, hogy mi legyen a következő lépés a tábor után, de úgy gondoljuk, hogy mindenképp valami egyszerűbb, több siker élményt hozó dolgot kell hozunk legközelebb.

17968186_1485570804800717_647868765_o

Ági, András, Berta, Bogi, Julcsi, Kinga, Matyi, Milán, Petra, Réka, Tami, Zoli

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!