Csendesülés

Mivel ezen a nyáron az eddig megszokottnál több kicsi (óvodás, vagy annál is fiatalabb) gyerek jár a táborainkba, olyan kézművesekkel készülünk, amik számukra is élvezetesek lehetnek. Az első napra indiáncsomózást és gyöngyfűzést terveztünk, de végül minden gyerek az utóbbit választotta. Már korábban is tapasztaltuk, hogy az ilyen típusú tevékenységekben sok olyan gyerek is el tud mélyülni akár hosszabb ideig is, akiknek más helyzetekben nehezükre esik a koncentráció és a figyelem fenntartása. Örömmel láttuk azt is, hogy a kisebb gyerekek többsége is befejezte a megkezdett karkötőjét, amiket büszkén viseltek a nap további részében.

Az első táborban bevált LEGO-sarok módszerünket most továbbfejlesztettük a második táborra. Mivel a LEGO jó-jó a nagyobb ovisoknak és a kisebb iskolásoknak, de nem minden nálunk megforduló gyereknek alkalmas játék, így most arra gondoltunk, hogy csinálunk egy tökmag szekciót: óriás gyöngyökkel, maxi építőkockákkal, BambinoLÜK-kel. Jó ötletnek bizonyult, mégha nem is minden gyereket sikerült ezzel bevonunk, akit szerettünk volna. Nekik még gondolkoznunk kell, hogy mi lenne a megfelelő eszköz vagy időtartam a közös programok során.

Természeti katasztrófák súlytotta területté válik Told a héten (és nem csak azért, mert szegény trambulinunkat megviselte a vihar). Mivel sokan vagyunk a héten, így megragadtuk az alkalmat, hogy elővegyük a természettudós terveinket és megvalósítsunk belőle egyet. Természeti katasztrófákkal ismerkedünk egy kicsit, de még csak alapoztunk: a Föld szerkezetéről, a földkéreg mozgásairól beszélgettünk. Ezekhez használtunk videókat, puzzle-t és egy házilag készített modellt is. A gyerekek nagyobb részének sikerült felkeltenünk az érdeklődését, de azért nem volt az igazi a mai alkalom, még kicsit a tábor elején vagyunk, jobban össze kell állnia a dolgoknak, de a holnapi tervekkel már kész vagyunk és reméljük, hogy a gyerekek eljönnek másodszor is és sikerül jobban bevonnunk őket.

A nap végére egy kis csendesülésnek olvasásra hívtuk a srácokat. Szeretnénk ezen a nyáron a táborokban is nagyobb hangsúlyt fektetni erre a tevékenységre, így nagyon örültünk, hogy vevők voltak rá és hatan is csatlakoztak és egy meglepően elmélyült csenddel bíró 20 percet töltöttünk együtt: a könyvek, a srácok meg mi.

Andi, Csenge, Dorka, Herta, Julcsi, Julie, Kata, Máté, Réka, Tami

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!