Ebben a tanévben is szeretnénk folytatni azt a rendszert, hogy minden hónapban egy héten keresztül egy kicsit máshogy és mást tanulunk, mint általában, és a foglalkozásokat egy téma vagy egy tantárgy köré építjük fel. Ezeket hívjuk projektheteknek. Az idei első az újságírás, újságkészítés jegyében telt.

A hét első fele elsősorban arról szólt, hogy megismerkedjünk kézzelfogható újságokkal, tartalmat írjunk, újságcímeken agyaljunk, valamint fontos döntéseket hozzunk, úgy mint a betűk mérete vagy a tökéletes betűtípus.

Az újságokkal ismerkedést egy kis bemelegítéssel kezdtük, előhoztuk filmes emlékeinket, amiben újsághordó gyerekek hihetetlen pontossággal céloznak az emberek ajtóküszöbére. Kipróbáltuk, hogy ez milyen nehéz: összekötött újsággal távolra és célba is dobtunk.

Utána következett a mélyebb tanulmányozás. Különböző típusú újságokat vizsgáltak meg a gyerekek, például néztünk divatújságot, képregényt, napilapot, gyerekeknek szóló újságot, filmekkel vagy természettudományos témákkal foglalkozó magazinokat. Kerestük a címeket, megjelenési dátumokat, tipikus jellemzőket.

A tartalom előállítás során a gyerekek választhattak, hogy miről szeretnének írni. Lett sportrovat, ahol volt, aki valamilyen sportról, volt, aki egy mérkőzésről írt közvetítést. Készült kedvencek rovat, amiben a kedvenc társasok, játékok, tevékenységek fotója és hozzájuk tartozó képaláírások kaptak helyet. A szépirodalmi rovatba könyvajánlások, Sztorikockával írt mesék születtek, valamint ismert meséket és verseket is beválogattunk. Jó újsághoz méltóan játékok is kerültek bele, ráadásul egyből kétféle is: szókereső és rejtvény. Egy kötelező eleme is volt a foglalkozás írós részének, top 3-as listákat készítettünk a kedvenc tévés programról, előadóról és tanodás tevékenységekről, ami összesített formában került bele az újságba.

A foglalkozásokat egy kis önreflexióval zártuk. Egy pecsételős lapon értékelték a gyerekek, hogy hogyan érezték magukat a foglalkozás alatt, illetve jelölniük kellett, szintén pecséttel, hogy mekkora valószínűséggel jönnek el szombaton a szerkesztőségbe, hogy a lapot összeállítsák.

Az ovisainkkal úgy láttuk, hogy még nem igazán tartunk komoly tartalmak előállítása szintjén, így velük az újságos ügyességi feladatokat bővítettük ki, valamint egy meseillusztrációt készítettünk közösen, amit beküldtünk a szerkesztőségbe, így meg is jelenhetett az újságban.

A csütörtöki napon a projekt egy külső helyszínnel bővült az utazás miatt, de mi ezalatt sem maradtunk tétlenek: szabad perceinkben, a buszon és ebéd közben a kirándulás rovatunkba gyártottunk anyagokat. Mit fogunk ma csinálni? Mit vársz a legjobban? Ilyen kérdésekre keresték a válaszokat odaúton a riportereink, de csak miután minden résztvevő megírta a top hármas listáját. Az egyetemi látogatás után gyors szavazással összegyűjtöttük a legmenőbb helyeket, amik közül a listánkra a futópálya és a díszterem mellett olyan kevésbé egyértelmű helyszín is felkerült, mint orvosi kar vagy a kerengő. Hazafelé pedig csináltunk egy útinaplót, amihez bekiabálós alapon szedtük össze a napunk állomásait. Bár erre már nem mindenkinek maradt energiája, néhányan meglepően jól emlékeztek az események sorrendjére, többször is pontosították egymást és az időpontokat is egészen jól megtippelték. A naplót egyébként a rovat szerkesztője jegyzetelte, aki hazaérve egy egész kicsit már bele is kezdett az utómunkákba.

A szombat a szokásosnál is pörgősebb lett, hiszen voltak, akik először jöttek a héten, így az alapozó részt és a tartalmak gyártását is végezték, miközben ezzel párhuzamosan voltak, akik azért jöttek már, hogy az újság tényleges összeállításán dolgozzanak. Azért, hogy többen is dolgozhassanak egyszerre és kisebbek is részt tudjanak venni a folyamatban, egy kézműves, kollázsos, fénymásolós technikát alkalmaztunk. A tartalmakat kinyomtattuk, kivágtuk és kézzel helyeztük el egy A4-es lapon, miután több kinézetett is kipróbáltunk. Ha mindenki elégedett volt, akkor jöhetett a ragasztás, majd a fénymásolás, persze nem akármilyen papírra. Az egyik tanodásunk a nap nagy részét azzal töltötte, hogy megalkotta a lapok keretét, a címoldalt – az újság nevével – és a hátoldalt is. Összesen 13 oldalnyi tartalom került be a lapba, aminek szerkesztésével éppen csak végeztünk, így a sokszorosítás és kézbesítés a jövő hétre marad.

Természetesen ez a projekt sem ért el mindenkit, de örülünk, hogy apró tartalmakkal mindenki bekerült, aki megfordult nálunk a héten. A szombat kifejezetten jól sikerült, sokan jöttek el és tettek sokat hozzá az újság elkészültéhez. Reméljük, hogy a jövő héten örülni fognak a kész műnek és titkon abban is bízunk, hogy néhányan kedvet kapnak ahhoz, hogy folytassuk ezt a munkát és készülnek majd újabb lapszámok.