Az ötödik őselem

Jó sok év telt el most már azóta, hogy projekthét keretében szabályos testekkel foglalkoztunk. Mivel akkor nagyon élveztük, a gyerekek pedig megnőttek és újak érkeztek az alsóba, ráadásul egy hatalmas dodekaédert azóta is őrizgetünk, költöztetünk, pakolgatunk a tanodában, arra gondoltunk, itt az ideje újból elővenni a témát. Így lett a februári projekthét.

Azért nem csaptunk egyből a közepébe, előbb kicsit ismerkedtünk másféle testekkel is. Gömbökre, hengerekre és téglatestekre hasonlító tárgyakat kerestünk villámgyorsan, mindössze egy perc alatt, és ezek kapcsán beszélgettünk jókat arról, hogy egyikünk kulacsa valóban hasonlít-e a hengerre, vagy mennyire sikerült a gyurmagolyót gömb alakúra gyúrni. A tapasztalatokat saját készítésű füzetekben rögzítettük, ide került be az is, hogy melyik testnek hány csúcsa, lapja, éle van. Már amelyiknek van egyáltalán.

Innen már tényleg a szabályos testekhez kanyarodtunk, amikből egyet-egyet előzetesen jól elrejtettünk a nagyszobában. Vagy felrejtettünk, néhány bizony a falra vagy az ablakkilincsre is felakadt. Miután mind az ötöt megtaláltuk, képekhez és a neveikhez párosítottuk őket, utóbbiak kiolvasása is jó kis nyelvtörőnek bizonyult néha.

Platónról és az őselemekről is beszélgettünk, és mivel szegény dodekaéder kimaradt az alapnégyesből, minden csapattal kitaláltunk egy-egy párt hozzá. Így lett az ötödik őselem a kő, a fa, a fém, a homok illetve a bolygó toldi tudósaink természetfilozófiája szerint.

Ha már ennyi szabályos test van, amiken mindenfélét meg is lehet számolni, egyet közelebbről is megvizsgáltunk minden csapattal. Itt aszerint alakítottuk a beosztást, hogy ki milyen számkörben mozog otthon. Gyermek legyen a talpán, aki például egy dodekaéder összes élét megszámolja! Szerencsére nálunk ilyen csoport is akadt, sőt néhányan még arra is vállalkoztak, hogy nem is kézzel tapogatva, forgatva, megjelölve, hanem laptopon végzik a számításaikat. A tippeket egy nagy táblázatban gyűjtöttük, összesítettük és mivel elég gyakran telibe találtuk, jól meg is tapsoltuk magunkat.

Végül mindenkivel építettünk egy-egy mintadarabot a kapott szabályos testből. Szívószállal és spárgával, illetve Geomaggal dolgoztunk, és egyedül a dodekaéder fogott ki rajtunk. Szerencsére ebből pont megvan a már említett, spatulákból készített példány, így jövő héten, a tanulások előtt mindenki megnézheti már a teljes kiállítást. Az emlékeket pedig addig is őrzik a saját készítésű füzetek, amikbe búcsúzóul még egy-egy fotót is beragasztottunk.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!