Vitatábor harmadszor

Július elején idén is Bakonybánk felé vettük az irányt, ahol sor került a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Egy hajóban evezünk projektje keretében szervezett vitatáborra. Az előző két év vitanapjain és táboraiban nagyjából ugyanaz a csapat képviselte a tanodát, 16 év feletti fiataloknak tartottunk évközben vitaklubot, de idén bővülhetett a korosztály, így februárban a felsősökkel is kipróbáltuk a vitázás apró fortélyait, miközben a nagyobbakkal is igyekeztünk első félévben havonta, második félévben kétszer összegyűlni e célból. Az ilyen-olyan nyári gyakorlatok, érettségik és diákmunkák miatt végül úgy alakult, hogy két főt a kisebbekből, két főt a nagyobbakból vittünk magunkkal a táborba.

Induláskor nem is sejtettük, hogy nem akárhová érkeztünk, hanem az ókori olimpiára, ahol poliszokba tömörülve egy intenzív öt napos programsorozaton vehetünk részt. Na jó, az utóbbit legalább egy kicsit gyanítottuk azért, de ért minket bőven meglepetés. 

A délelőtti programokra jelentkezés alapján osztottak be minket, itt a toldi gyerekekkel 3 napon keresztül a kreatív problémamegoldás lépésein mehettünk keresztül, majd egy lehetséges megoldást is bemutattunk azoknak a csapatoknak, akik az azt megelőző napokon másik területtel foglalkoztak. A másik csapatoknak hála pedig szónoklatokat és egy igazi Karl Popper vitának is szemtanúi voltunk. 

A délutáni szekcióban a poliszokkal volt dolgunk. Néha színdarabot találtunk ki, néha a városunk történetét vagy himnuszát írtuk meg, de olimpiai számokban (mint például a klasszikus csocsó vagy léghoki) is megméretettük magunkat.

Hihetetlen fáradtan, de nagyon jó érzésekkel ért véget a tábor mind felnőttek, mind gyerekek részéről, sőt a jövőre kezdetű mondatok is elhangzottak többször a hazafelé úton. Idén is jó volt találkozni az ismerős arcokkal, nevetni és külön programokon részt venni a vitaklub vezetőkkel, látni, ahogy nagyobb, tapasztaltabb gyerekek segítenek a kisebbeknek és ahogy az egész, külön-külön helyekről érkezett nagy csapat összecsiszolódik a tábor végére. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!