Az ötlet valamikor télen született meg, mikor egy pályázat miatt a segítségemet kérték a toldi asszonyok. Egy kampányfilmet forgattak az adjukössze projektjükhöz. Akkor az egyik kissrác meglátta, hogy kamera van nálam, azonnal elkérte, és rögtönzött riportot forgatott velem. Nem is kellett több, a tavaszi táborra már kölcsön is kértük azt a bizonyos kamerát, és a történelem munkacsoporttal közösen, elkészítettük a gyerek-kor-szakok című riportfilmünket. Ekkor észrevettük, hogy sok gyereknek nagyon tetszik ez a fajta képrögzítési és szereplési lehetőség. De a tábori projektből kiderült, hogy a kérdéseken keresztül egymást is jobban megismerhetjük, alkalmi riportereink nem féltek kérdezni vagy utánajárni a dolgoknak. (Ebben a filmben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mi a különbség a felnőttek és a gyerekek között, ki számít egyáltalán gyereknek?)

A nagy sikeren felbuzdulva, elkezdtünk gondolkodni a folytatáson. A Nemzeti Tehetség Programba való sikeres pályázás tette lehetővé, hogy a nyáron megalapíthattuk a Told Tv-t. A pályázatban egy konkrét film elkészítését vállaltuk, nevezetesen a tanodát gyerekszemmel bemutató dokumentumfilmet. Tíz gyereket választottunk ki a felsősök közül akik érdeklődést mutattak a film iránt, vagy akikről azt éreztük, hogy szívesen belevágnak velünk ebbe a projektbe. A pályázat keretén belül tudtunk venni saját kamerát, mikrofont, állványt, új laptopot, projektort és hangfalakat. Azért, hogy a kellő motiváció is meglegyen együttműködést kezdtünk Magyarország első online cigány tévéjével, a Dikh Tv-vel. Szeptember végén meglátogatjuk budapesti stúdiójukat, ahol megnézhetjük mivel és hogyan dolgozik egy igazi filmes stáb.

20160809_092657

A tanoda-film elkészítése előtt ráhangolódásként ismét a történelem munkacsoporttal dolgoztunk együtt, a nyári táborban egy Told történetével foglalkozó kisfilmet csináltunk. Kiderült, hogy a mára bezárt iskolában jobb napokon 100 diák is járt, és hogy sokkal nagyobb élet volt mint ma. Egyesek itt már profi riportereket megszégyenítően kérdeztek a toldi lakosoktól, mások éles szemmel láttak meg egy-egy jó képet, amelyet rögzítettek is. (Ez a film nemsokára elérhető lesz.) Ennél a projektnél már figyelembe vettük, hogy mindent a gyerekek érdeklődése határozzon meg, ők írják a kérdéseket, ők is tegyék fel azokat. Ezek nagyon jó kommunikációs gyakorlatok a srácoknak, hiszen olyanokkal is beszélniük kellett, akiknek előtte jó esetben is csak köszöntek.  A nagyobbakkal a kedvenc kártyajátékunkról, a Tichuról kezdtünk el egy bemutatófilmet készíteni, reméljük még az ősszel az is elkészül. A filmvágást is szerettük volna nekik megmutatni, de a tábor rövidsége és a sok változatos program miatt erre nem volt lehetőség. Persze a többi nyári tábori eseményen is forgott a kamera, így például részletesen meg lett örökítve a Toldi Olimpia, vagy a kézműves foglalkozások.

DSCF0016

Az igazi akció ezen a héten indult be, amikor a tanoda-filmhez kezdtük el felvenni az anyagokat. Hétfőn bemelegítésképp a Tichu filmhez vettünk fel anyagokat, és már ott látszott, hogy nagyon jól együtt tud működni a stáb, érdeklődnek a feladat iránt, hasznosnak érzik magukat. Kedden és szerdán főleg interjúkat készítettünk a gyerekekkel és a tanoda dolgozóival, illetve a tanulásokat is jól sikerült dokumentálni. Itt is fontos volt, hogy a kérdéseket ők találják ki, próbáljanak meg a film nézőinek fejével gondolkodni, nagyon jól vették ezt az akadályt is. Csütörtöki napunkon pedig elkészítettük a film előzetesét. Ekkor már bőven volt időnk a vágás világában elmerülni, és szerencsére gyorsan ráéreztek, hogy hogyan is kell a sok nyersanyagból nézhető és élvezhető filmet csinálni. Nagy öröm volt látni, hogy mennyire elmerültek ebben a folyamatban úgy, hogy azt is realizálták, mennyi munka lesz még a filmmel, hogy elkészüljön a szeptember végi premierre, amit a toldi kulturházban tartunk majd. A hetünket pénteken pedig egy L. Ritók Nóra interjúval koronáztuk meg. Izgultunk, hogy ezt ki fogja készíteni, de szerencsére volt rá jelentkező, aki nagyon jól megoldotta a helyzetet. Tízpercnyi kiemelkedően fontos anyag készült, amelyből kiderül, hogy mennyire összetett az Igazgyöngy munkája Toldon.

14291813_1103163666387010_2286188766930944111_n

Szóval itt tartunk most, úgy érzem egy jó csapat van kialakulóban, akiket tényleg érdekel a filmkészítés. Biztos vagyok benne, hogy szeptember 30. után lesz folytatás, hiszen rengeteg téma van amivel érdemes lenne foglalkozni a Told Tv-nek. És akkor íme az elkészült előzetes:

  •  

Trackback/Pingback

  1. Ehét | Tanoda Blog - […] a csapat, hárman vitték aznap is a tanodai teendőket, ketten viszont Budapestre utaztunk a Told Tv csapatával a Dikh…

Hozzászólás írása