Projektek a fejlődésért

Minden szempontból vannak jobb és rosszabb időszakaink. Például pályázatokat is írunk rendületlenül, de előfordul, hogy folyamatosan csak elutasítások jönnek. Ez egy nehéz műfaj, mert hiába teszel bele energiát, lehet, hogy nem térül meg. De újra és újra neki kell ülni a dolognak, mert hátha. Persze az alapműködést nem építhetjük erre, mert teljesen kiszámíthatatlan. Egy ideje beálltunk arra, hogy a pályázatokon nagyobb részben olyan tevékenységekre tervezünk, amik fejlődésnek tekinthetőek, amiknek örülünk, de amik hiányában azért még tudunk eredményesen dolgozni, és csak részterületeit próbáljuk támogatni ilyen forrásból a fenntartásnak, például utazási költség, bérkiegészítés. Most épp jó periódusban vagyunk, fut két pályázatunk és hamarosan indul még kettő, tehát lesz olyan, amikor csak a tanodában négyet kell menedzselnünk egyszerre, ami hálás, de izgalmas kihívás. Ráadásul szuper lehetőség az önkéntesek bevonására, hiszen időszakosan fel tudjuk őket venni – tekintsük ösztöndíjnak -, így különböző koordinálási felelőségekkel, jobban bekapcsolódhatnak, elköteleződhetnek.

Szóval most, ami a legnagyobb lélegzetvételű, az a Kárpátok Alapítvány által támogatott logopédiai (új) és iskolaelőkészítői (régóta működő) programelemünk. Ez már nyár óta fut és reméljük nyerünk támogatást majd a folytatásra is, hiszen a logopédiával egy olyan területet tudtunk beindítani, amit régóta szükségesnek gondoltunk. A félidei értékelésnél egyébként bőven találtunk bizonytalanságot és azóta főleg azon dolgozunk, hogy a logopédiai fejlesztéssel töltött időt növeljük. Több gyereknél kísérletezünk újabb ötletekkel: minden általános foglalkozás elején is legyenek logopédiai gyakorlatok, plusz alkalomként heti rendszerességgel Skype-logopédia (felvételek készítése, kamera mint tükör és egyéb pozitívumok sorolhatóak), de gondolkodunk otthon végezhető gyakorlásokban is. Szeretjük ezt a projektet, mert izgalmas fejlesztgetni egy új területet, reméljük valami nagyon jó fog kisülni belőle.

Fut már egy ideje az álhíres projektünk is, ami a Digitális Esély 2018-as pályázaton lett nyertes. Itt túl vagyunk már az egyéni és csoportos foglalkozásokon, de most jön a legnagyobb kihívás, hiszen vállaltuk, hogy a szülőkhöz, a családokhoz is eljutunk a gyerekeken keresztül, akik tabletet és feladatokat visznek majd haza, mi pedig náluk, helyben is reagálunk majd a történésekre. Talán nem kell nagyon magyarázni, hogy mik miatt is izgulunk olyan nagyon, de eddig minden jól haladt, sőt, visszük tovább a megkezdett elemeket, mert jól reagáltak a gyerekek, így nem kell megállnunk ott, ahol már kipipálhatóak a pályázatban vállaltak.

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. megbízásából a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány, valamint az Északi Támpont Egyesület támogatási felhívást hirdetett ifjúsági civil szervezetek támogatására „FIATALOK ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM” pályázatán is nyertünk a reTanoda projektünkkel, ahol a tavaszi szünetre kihegyezve a programokat szeretnénk környezettudatosabbá varázsolni a tanodát, így hatva a gyerekekre, akik így hatnak majd az otthoniakra. Persze egy két hónapos programsorozattól nem várhatjuk a világ megváltását, de ez is egy olyan elem, amivel régóta kacérkodunk és pont egy pályázati siker segíti a motor berúgását – hogy a téma szempontjából egy szándékosan nem illeszkedő képpel éljek.

Mindezeken kívül pedig a Tesco „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatán is bejutottunk a szavazós körbe, ami ugye azt jelenti, hogy nyertünk, csak még nem tudjuk, hogy mennyit. Szóval még nem tudjuk, hogy milyen mértékben, de a pályorientációs tevékenységünket turbóznánk fel (pl. nyílt napok, munkáltatók látogatása, esetleg egyetemi kirándulás), az Irány a középiskola! – hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok továbbtanulásának támogatása című projektünkkel. Reméljük a legjobbakat.

Kifejezetten a működést támogató pályázat nem igazán van – a tanodapályázat nálunk nem játszik -, támogatások, saját magunk által előteremtett pénzek nagyobb szabadságot biztosítanak, amit szeretünk is, de jól látszik, hogy milyen fontos fejlesztéseket tud támogatni egy-egy pályázat. Ami pedig jól működik, az szépen be tud épülni. Persze, ha találunk rá biztos forrást, de szerencsére eddig pozitívak a tapasztalataink.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!